• Fri frakt över 500 kr
 • Leveranstid 1-3 dagar
 • 30 dagars öppet köp
12 enkla jultraditioner som ditt barn kommer att älska
Inspiration

12 enkla jultraditioner som ditt barn kommer att älska

Vill du njuta av mysig julstämning hela december och samtidigt skapa roliga minnen tillsammans med barnen? Varsågod! Det här inlägget är till dig. Här har vi nämligen samlat 12 roliga jultraditioner som garanterat gör nedräkningen till julafton både rolig och minnesvärd. 

 1. Baka julgodis 

Att baka julgodis är både roligt och gott! Ska du baka med barnen för första gången? Då rekommenderar vi att du håller det enkelt. Rocky Road eller Risbräck är exempel på julgodis som är gott att äta och enkelt att baka. Win win!

 1. Titta på julfilmer 

Bygg upp julstämningen med en julfilm eller två. Här finns det massor av mysiga och roliga filmer att välja mellan. Vad sägs om Musse Piggs julsaga? Polarexpressen? Eller vad sägs om Ensam hemma? Låt barnen välja film, poppa en stor skål med popcorn, kryp upp i soffan och njut, Vill du ha lite extra julkänsla? Kombinera filmstunden med julig fika. Smarties Snögubbesoppa, lussebullar, pepparkakor och clementiner blir garanterat ett uppskattat inslag till filmen.

 1. Gör eget julpynt 

Älskar dina barn också att pyssla? Då är den här traditionen verkligen något för er! Bunkra upp med färdiga pysselset, använd saker från naturen eller pyssla med material som redan finns hemma - sedan är det bara att låta fantasin flöda. Smällkarameller, juldoftande apelsiner och julgranspynt i trolldeg är exempel på julpyssel som barnen brukar tycka är roligt.

 1. Dekorera ett pepparkakshus eller en pepparkaksgran

Köp en färdig byggsats eller baka ditt eget pepparkakshus. Eller varför inte slå till på en pepparkaksgran i år? Oavsett vilket du väljer (kanske båda två) rekommenderar vi att du sätter ihop huset eller granen och sedan låter barnen vara med och dekorera. Se till att ha bunkrat upp med strössel, ätbart glitter, godis och kristyr! 

Pepparkakshus

 1. Julpynta tillsammans

Låt barnen hjälpa till att julpynta sina rum. Det behöver inte vara så mycket. Ofta räcker det med en adventsljusstake eller adventsstjärna och en tomte eller två. Vill du ha lite mer än så? Ta en titt på våra fina juldekorationer

 1. Julfrukost 

Den här traditionen gör julaftonsmorgon lite extra speciell och mysig. Vill ni slå på stort dukar ni upp en liten julinspirerad frukostbuffé, men det behöver faktiskt inte vara så komplicerat. Tomtegröt, clementin och kanske en pepparkaka räcker gott och väl. Eller en smörgås med julskinka och lite julmust. Svårare än så behöver det inte vara. Det viktigaste är att samla hela familjen och att ni får sitta ner tillsammans och äta i lugn och ro. 

 1. Köp eller gör en julkalender 

Vi har sagt det förr och vi säger det igen: att räkna ner till jul blir definitivt roligare med en julkalender! Välj själv om du vill göra din egen eller köpa en som är färdig. Här hos oss på Kalaskungen.com hittar du både chokladkalendrar, DIY-adventskalendrar och roliga kalendrar från populära varumärken som Harry Potter, Minecraft och Roblox.

 1. Skriv önskelista till jultomten 

Självklart ska barnen skriva önskelista och skicka till tomten! Men visste du att tomten svarar på alla brev? Ja, det är faktiskt sant. Det hela började med en tidning som hette “Jultomten”, dit barnen ofta skickade sina brev. Tidningen lades dessvärre ner 1935, men som du säkert vet har barn fortsatt att skriva till tomten. Idag är det Postnord som hanterar breven till tomten. Och alla barn som lämnar sin adress får en liten hälsning.

Tomtens adress är:

Tomten

173 00 Tomteboda

 1. Baka pepparkakor och lussebullar till Lucia 

Luciafirandet är en del av julen, så varför inte införa en mysig tradition där ni bakar pepparkakor och lussebullar tillsammans lagom till Lucia? Och varför inte låta Lucia vara den dagen då ni låter barnen öppnar årets första julmust..? 

Bakar pepparkakor

 1. Gå på julmarknad 

Att gå på julmarknad är ett alldeles ypperligt sätt att få uppleva lite julstämning innan jul. Här kan ni passa på att köpa julklappar, dricka glögg, äta pepparkakor, känna doften av brända mandlar eller bara strosa runt och njuta av den härliga atmosfären.

 1. Låt nissen flytta in

Något som har blivit väldigt populärt under senare år är att låta nissen flytta in lagom till första advent. Och det är inte vilken nisse som helst som brukar flytta in. Den här nissen är nämligen lite busig och hittar på små hyss, till barnens stora förtjusning. Traditionen med nissen kräver lite tid och insats från er som föräldrar, men är absolut värt det. Behöver du tips på nissebus? Ta en titt på vår artikel: “40 roliga nissebus och uppdrag”. 

 1. Klä julgranen tillsammans 

Traditionellt sett skall granen tas in och kläs dagen före julafton. Så varför inte passa på att göra detta till en mysig stund för hela familjen? Sätt på julmusik, plocka fram juldekorationerna och börja pynta. Avsluta det hela med en mysig julfika tillsammans.

Liknande artiklar